skip to Main Content
Exterior Blindirani

Как правилно да вземем размерите на вратите?

Какво трябва да знаем, ако сме решили сами да вземем размерите на  интериорни врати, които искаме да сменим?
Трябва проверим дали имате стари, ако имате такива обикновено ще имате и монтирани первази за тях. В този случай меренето е малко по-специфично. Ще трябва да се измерят разстоянията от средата на левия перваз до средата на десния перваз, като тази широчина няма как да сме сигурни, че е абсолютно точната широчина на действителния строителен отвор отдолу. Същото трябва да направите и с височината, да измерите от средата на горния перваз до земята. Третия размер е на стената или в този случай трябва да измерите колко сантиметра е дебелината на съществуващата ви каса.

В друг случай, а именно когато са свалени старите Ви интериорни врати или сте в ново строителство – могат да се вземат точни размери на строителния отвор. На графиката по-долу е показано как да го направите.

  • Стъпка 1: Мерите широчина от зид до зид
  • Стъпка 2 : Вземате височината от горе до долу
  • Стъпка 3 : Измервате си колко сантиметра е дебел зидът ви.

Другото, което трябва да се определи преди да направите поръчката е отварянето на вратите Ви. Трябва да застанете извън помещението, на което ще сменяте вратата. Тоест, ако искате да замените вратата на хола си, например, трябва да застанете на коридора с поглед към стаята. Има няколко посоки на отваряне, както и всяка стая може да бъде с различна. Те са лява или дясна и навън или навътре.
При някои видове врати можем да си позволим да пропуснем да уточним посоката на отваряне, тъй като може да се определи по време на монтажа, но при други е нужно да я знаем тъй като имат фабрични показатели, които налагат определянето ѝ преди самата поръчка. Надяваме се, че статията ни Ви е била полезна и сте научили интересна информация за интериорните врати. Четете предишните ни статии за още полезна информация.

Back To Top