skip to Main Content
Бяла модерна интериорна врата за дома

Защо трябва да имам понятие от мерките си при избора на интериорни врати

Първото посещение в магазина за врати винаги е хаотично – чисто информативно разглеждате какви интериорни врати предлагат различните магазини, какви цветове, модели и шарки. Оттам нататък, с помощта на консултантите разбирате, че от ключово значение е размерът на интериорната врата, която ви трябва и съответната каса.

Ще ви дадем примери

    Дебелината на зида на интериорната врата

  1. Цената на интериорната врата се определя от дебелината на зида. Колкото е по-тесен зида, толкова цената ще бъде по-ниска. Както и обратното – колкото е по-дебел – толкова ще бъде по-скъпа вратата. При входните врати също отчасти е така. Ако е входна блиндирана врата, дадената ви цена е за каса до 34см, имате опция, ако зида ви надхвърля 33-34см, да се поръча каса с 50см, но съответно и цената ви ще се вдигне. Затова е толкова важно при посещението в шоурума да знаете колко е дебел вашият зид.
  2. Размери за врата

    Широчината

  3. Най-масово предлаганите широчини на интериорните врати са 60 см, 70 см, 80 см, има изключения като например серия Граде, която предлага и 90 см крило. Необходимо е да знаете какъв размер крило ще ви трябва, защото: – Ако сте си харесали врата със стъкло, но размерът ви позволява само 60 см крило, то няма как да откриете налична врата с тези мерки със стъкло. Имате опция единствено при серия Граде, да си закупите модел по поръчка.
  4. Посоко на отваряне на вратата

  5. Важно още е да знаете каква посока на отваряне ви трябва за вашата интериорна врата и съответно дали да бъде навън или навътре. Консултантите в шоурума ще ви обяснят, че посоката на отваряне е подчинена на „поглед пред жилището, отваряме с дясна или с лява ръка”. При интериорните врати гледаме още и пантите. Посоката на отваряне е важно освен за ваше удобство, и за безопасност. Основната теза на СНИП гласи: „Вратите на аварийните изходи и на евакуационните пътища трябва да бъдат отворени към изхода от сградата.“
Back To Top