skip to Main Content
Бяла модерна интериорна врата за дома

Защо трябва да имам понятие от мерки при избора на интериорни врати

Първото посещение в магазина за врати винаги е хаотично – чисто информативно разглеждате какви интериорни врати предлагат различните магазини, какви цветове, модели и шарки. Оттам нататък, с помощта на консултантите разбирате, че от ключово значение е размерът на интериорната врата, която Ви трябва и съответната каса.

Кои са важните размери при вратите

Дебелината на зида на интериорната врата

Цената на интериорната врата се определя от дебелината на зида. Колкото е по-тесен зидът, толкова цената ще бъде по-ниска. Както и обратното – колкото е по-дебел, толкова ще бъде по-скъпа вратата. При входните врати също отчасти е така. Ако е входна блиндирана врата, дадената Ви цена е за каса до 34 см, но имате опция, ако зидът Ви надхвърля 33-34 см, да се поръча каса с 50 см, но съответно и цената Ви ще се вдигне. Затова е толкова важно при посещението в шоурума да знаете колко е дебел Вашият зид.

Размери за врата

Широчината на вратата

Най-масово предлаганите широчини на интериорните врати са 60 см, 70 см, 80 см, има изключения като например, серия Граде, която предлага и 90 см крило. Необходимо е да знаете какъв размер крило ще Ви трябва, защото ако сте си харесали врата със стъкло, но размерът Ви позволява само 60 см крило, то няма как да откриете налична врата с тези мерки със стъкло. Имате опция единствено при серия Граде да си закупите модел по поръчка. Ето, 5 невероятни предложения за интериорни врати от серията.

Посока на отваряне на вратата

Важно още е да знаете каква посока на отваряне Ви трябва за Вашата интериорна врата и съответно дали да бъде навън или навътре. Консултантите в шоурума ще Ви обяснят, че посоката на отваряне е подчинена на „поглед пред вратата, като отварянето е с дясна или с лява ръка”. При интериорните врати гледаме още и пантите. Посоката на отваряне е важно освен за Ваше удобство и за безопасност. Основната теза за безопасност гласи: „Вратите на аварийните изходи и на евакуационните пътища трябва да бъдат отворени към изхода от сградата.“

 

Back To Top
Обнови бисквитки