skip to Main Content
Рококо интериорни врати

Стилът Рококо при интериорните врати

Преведено от френски Рококо произлиза от думата раковина, което е препратка към нежните, леки и интересни извивки на раковината, осмисляйки целият стил на Рококо епохата. Стилът започва живота си от XVII в. във Франция, но бързо се разпространява в Западна Европа. Става особено популярен в Германия и стига до Русия. Отличава се от другите предходни стилове с лекотата, детайлността, грациозността и кокетността или стилът на „наслагване“. Стилът Рококо е логично продължение на предходния тежък и наситен Барок, който е пълен антипод. Стилът е особено изявен в изкуството, архитектурата, както и модата и самата духовна култура през този период. Относно архитектурата имаме запазени много дворци, които са образец на този период. Интересен е не само външният вид на самата сграда, но и интериорният дизайн на всеки един детайл, като интериорните врати и надстройките, отливките и архитектурните монументи върху стените и рамките около вратите.

Интериорните врати през Рококо периода

Интериорните врати през Рококо периода се характеризират със сравнително по-ниски отвори за врати от периода на Барока. Обикновено отворът не е сравнително широк с едно крило, но в зависимост от предназначението на стаята или на мястото вратата може да е с 2 крила, които са по-малки в широчина. Самата врата има детайли и украса, но повече като идея на украсата се набляга на самия отвор около вратата, свода над нея, където поставят отливки или страните, където се слагат понякога изкуствени колони с идеята самият отвор да изглежда по-масивен и голям, създавайки илюзията за широта и богатство.

За разлика от предходните периоди в Рококо стилът много рядко се набляга на тъмните и тежки цветове. Повече се набляга на светлите, особено бялото или кремаво – тип шампанско. Детайлите освен в цвят обикновено се правят, за да наподобяват златото и много рядко среброто. Первазите са полегати и с форма, а обковът, в зависимост от помещението, понякога може да е с зооморфни фигури или човешки глави, привидно позлатени или имитиращи направа от злато.

Остатъците от стила в съвременните интериорни врати

В съвремието, с наемането на интериорни дизайнери, изборът доста се улеснява. Все повече от тези агенции избират да следват стила на Рококо като ретро стил. Като показател можем да съдим по мебелната индустрия и вратите по поръчка, характеризиращи се с дизайн в този стил. При интериорните врати, наподобяващи стила на Рококо и истинските врати от Рококо периода, има различия като едно от тях е направата в днешно време на малко-по изчистен вид врати. Разликата е и в обкова, който макар в стил Рококо не използва такива зооморфни форми.

Любителите на различните стилове могат да видят как изкуството и вратите вървят ръка за ръка, допълвайки перфектно всяка линия на дизайна!

Back To Top