skip to Main Content
Различни видове интериорни врати

Различните видове плътност при интериорните врати – ПДЧ, MDF, HDF

При закупуването на интериорни врати, освен визията, цветът и цената, е хубаво да сте наясно и с материала, от който се произвеждат. Търговците на врати имат голям набор от врати, предназначени за вътрешно ползване. Произведени от HDF и MDF и все по-малко от ПДЧ. За да имате яснота, от какво се произвеждат и какви точно врати са Ви необходими, ще трябва да направите щателно проучване преди да се спуснете да купувате.

Какво всъщност е ПДЧ?

ПДЧ е абревиатура на Пресовани Дървесни Частици. Той е най-популярен материал за направа на мебели и интериорни врати. Започва да се използва от началото към средата на 30-те години на ХХ век, тъй като е добра и по-евтина алтернатива. Заедно с нарастващато стремглаво население в градовете и многократно засилващата се консумация, производственият пазар трябва да задоволи нуждите на потребителите, бързо и евтино. Тоест създадените плоскости от специално обработените частици от дърво, се правят по очаквания начин и служат за направата на почти всичко в тази индустрия. Направата на тези плоскости е от дървесни частици или остатъчният, излишен материал от дърводобива и дървообработващата промишленост.

От тези материали се произвеждат еднослойни или трислойни ПДЧ. При еднослойните, които вече не се използват за направата на врати, голям минус е, че те са от по-груби и по-едри частици и макар да са вложени смоли за слепване, не са особено издръжливи на влага и каквото и да било мокрене. Използват се трислойните, които са 2 панела с по-фино пресовани частици и среден панел от по-груби частици. По този начин конструкцията е по-здрава, по-тежка, издръжлива и по-евтина. Така или иначе трислойните ПДЧ панели и ПДЧ като цяло, обикновено в наши дни се използват за направа на мебели, но предимно и основно като запълване на интериорни врати.

Какво значи MDF и по-добро качество ли е от ПДЧ?

За разлика от ПДЧ, MDF материалът е с по-високо качество на изработка, води се екологичен материал и при изработка на MDF плоскостите дървените частици са подбрани. Тоест при преработка на дървения материал се слага само вътрешността, без кората на дървото, като се използва методът на сухото смилане при висока температура и налягане. Частиците се пресоват, като за спойка се слагат лигнин или парафин и др. MDF (Medium Density Fiberboard) или буквално преведено като влакнести плоскости със средна плътност, понеже се произвеждат от мека или влакнеста дървесина. Поради по-фината структура и по-завършеният вид, те са за предпочитане за интериорни, входни врати и мебели от ПДЧ плоскостите.

Какво е HDF и защо се използва най-често на пазара?

HDF (High Density Fiberboard) преведено като влакнести плоскости с висока плътност се водят като най-добро качество на пазара. Обикновено от тях се произвеждат интериорни врати и мебели, при които употребата е всекидневна и трябва да са по-издръжливи, както на износване и употреба, така и на влага. Производственият цикъл наподобява този на MDF плоскостите, но разликата идва оттам, че те се смилат няколко пъти, използвайки по-усъвършенствана технология, като се импрегнират със смеси от разнообразни смоли и лакове с идеята да са по-устойчиви. Поради, което са с по-висок клас на износоустойчивост и по-продължителен живот. Вижте още предимства на вратите от HDF, за да сте наясно, когато купувате интериорни врати.

Back To Top
Обнови бисквитки