skip to Main Content
Различни видове интериорни врати

Различните видове плътност при интериорните врати – ПДЧ, MDF, HDF

При закупуването на интериорни врати освен визията, цвета и цената е хубаво да сме наясно и с материала, от който се произвеждат. На пазара все повече се предлагат интериорни врати от HDF и MDF и все по-малко от ПДЧ, за да имаме яснота от какво се произвеждат и какви точно врати са ни необходими, ще трябва да направим щателно проучване преди да се спускам да купуваме.

Какво всъщност е ПДЧ?

ПДЧ е абревиатура на Пресовани Дървесни Частици. Като материал за направа на мебели и интериорни врати започва да се използва от началото към средата на 30-те г. на ХХ в. тъй като са добра и по-евтина алтернатива. Заедно с увеличаващото се градско население и многократно засилващата се консумация, производственият пазар трябва да задоволи нуждите на потребителите бързо и евтино. Тоест тези плоскости от пресовани дървесни частици се правят бързо и евтино и служат за направата на почти всичко в тази индустрия. Направата на тези плоскости е от дървесни частици или остатъчния, излишен материал от дърводобива и дървообработващата промишленост. От тези плоскости се произвеждат еднослойни или трислойни ПДЧ. При еднослойните, които вече не се използват за направата на врати, голям минус е, че те са от по-груби и по-едри частици и макар да са слепени със смоли, не особено издръжливи на влага и каквото и да било мокрене. Използват се трислойните, които са 2 панела с по-фино пресовани частици и среден панел от по-груби частици. По този начин конструкцията е по-здрава, по-тежка, издръжлива и по-евтина. Така или иначе трислойните ПДЧ панели и ПДЧ като цяло, обикновено в наши дни се използват за направа на мебели, но предимно и основно като пълнеж на интериорни врати.

Какво значи MDF и по-добро качество ли е от ПДЧ?

За разлика от ПДЧ, MDF материалът е с по-високо качество на изработка, води се екологичен материал и при изработка на MDF плоскостите дървените частици са подбрани. Тоест при преработка на дървения материал се слага само вътрешността, без кората на дървото, като се използва методът на сухото смилане при висока температура и налягане се пресоват, като за спойка се използват парафин и/или лигнин и др. MDF (Medium Density Fiberboard) или буквално преведено като влакнести плоскости със средна плътност понеже се произвеждат от мека или влакнеста дървесина. Поради по-фината структура и по-завършен вид, те са за предпочитане като интериорни, входни врати и мебели от ПДЧ плоскостите.

Какво е HDF и защо се използва най-често на пазара?

HDF (High Density Fiberboard) преведено като влакнести плоскости с висока плътност се водят като най-добро качество на пазара. Обикновено от тях се произвеждат интериорни врати и мебели, при които употребата е всекидневна и трябва да са по-издръжливи, както на износване и употреба, така и на влага. Производственият цикъл наподобява този на MDF плоскостите, но разликата идва оттам, че те се смилат няколко пъти използвайки по-усъвършенствана технология, като се импрегнират със смеси от разнообразни смоли и лакове с идеята да са по-издръжливи. Поради което са с по-висок клас на износоустойчивост и по-продължителен живот.

Back To Top