skip to Main Content
Cottage Door And Window

Основни характеристики на ключалките

Когато избирате заключващи системи за входни врати за апартамент или офис, трябва да обърнете внимание не само на славата на производителя и наличието на декоративни елементи. Важна роля в надеждната защита на къщата играе секретността на ключалката, показател за устойчивост на взлом, здравина и издръжливост. Производителите предлагат много модели, сред които винаги можете да намерите правилния.

Определете нивата на секретност

Определено при покупката на външна врата се набляга на броя на възможните заключващи системи. Възможностите им за отключване могат да включват хиляди варианти и комбинации. Отбелязваме и факта, че секретността е сложна концепция, която първоначално включва определен брой комбинации, както и защита на механизма от разбиване, но и удължаване на срока на ползване.

Следователно има три нива:

  • Ниска. Бройката комбинациите за отключване е от 10 до 10 000. Те не съдържат вградени предпазни елементи срещу механично злонамерено действие. Ключовите профили са еднакви и не толкова сложни, а щифтовете са прости. При изработката се използват материали, които не са толкова устойчиви.
  • Средна. Комбинации от брави и ключове от 10 000 до 5 000 000. Тяхното предимство е, че защитата им срещу кражба е вдигната, чрез включването на главен ключ против разбиване. Комбинацията от щифтове е сложна. За направата им е вложена устойчива на износване стомана и други трайни елементи. Има включени допълнителни заключващи сегменти.
  • Най-висока. Броят на комбинациите започва от 500 000 000 до милиард. Те винаги се отличават с качество и надеждност, устойчивост на всякакви опити за компрометиране. Понасят атака. от нестандартни средства, например киселина. Те се открояват със своята прецизност в сглобката, която съдържа много отделни елементи.

Видове заключващи системи по предназначение

Има шарнирни, надвесни и вградени, но само последните са подходящи за ролята на надеждна брава за входна врата. На свой ред те се разделят на заключващи и заключващи чрез залостване. Те се различават една от друга по наличието на дръжка или резе. Последното е особено полезно при затваряне на тежка врата.

Разновидности на ключалки за входни врати

Има много тайни относно заключващите системи, но ако говорим за видове конструкции, те са две – цилиндър и лост. И двете опции се използват активно от производителите. Всеки от тях се откроява със своите предимства.

Цилиндрични ключалки

Един от най-известните и относително прости. Продуктът се основава на специалната си форма на цилиндър. Съвременните модели съдържат класове на защита от високо ниво, като са подсилени със сложна система от щифтове, въртеливи блокове, шайби и други елементи. За тях е подходящ само определен ключ. Ако се въведе грешна комбинация, механизмът ще спре и няма да може се отвори вратата.

Кръстовидни ключалки

Името им се свързва с спецификата на формата им. Такива модели се отличават със задоволителна секретност, затова и могат сравнително лесно да се компреметират. Особено евтини модели, които могат да се разбият с обикновена отвертка или друг инструмент. Вътре в механизма щифтовете са позиционирани и в четирите възможни страни около ключа, а това съдейства успешно за голям набор от комбинации. Най-често те се инсталират на врати направени от дървен материал. Рядко се инсталират на метални крила.

Дискови ключалки

Вместо стандартни щифтове в тях са монтират  специфични дискове. Те се отличават с добра секретност, тъй като елементите трябва да стоят под определен ъгъл при завъртане. За да постигнете необходимата степен, можете да отваряте вратите само със собствен ключ с полукръгъл разрез. Тяхното разбиване е невъзможно. За повишаване на сигурността се избират бронирани плочи.

Евроцилиндри

Един от надеждните модели, предлагани от много производители. Всяка марка внася нещо свое в дизайна, създавайки уникален механизъм. По-голямата част от такива ключалки е много трудно да се отворят с главен ключ, но те могат да бъдат избити, ако пък не са им добавени специални бронирани подложки. Моделите с плаващи магнити осигуряват особено добра защита. Почти е невъзможно да се превъзмогнат, но те са доста скъпо удоволствие, което е оправдано.

Лостови ключалки

Най-старият тип заключваща система, която е трудна за разбиване. Има много комбинации, което значително увеличава устойчивостта на взлом. Тайната на всеки модел зависи от броя на вградените лостове. Може да бъде допълнен със специални допълнителни секретни елементи. През такава структура може да се премине само, чрез създаване на копие на ключа.

Комбинирани ключалки

Обикновено лостовата и цилиндричната версии се комбинират. Ако не отворите и двете ключалки, е невъзможно да влезете в къщата. Скъпите модели могат да се състоят от механизми, които отговарят на един ключ. Те са допълнително подсигурени с бронирани облицовки. Много производители внедряват такива ключалки към входните си врати.

Виждате какво разнообразие има във видовете ключалки, но не подценявайте възможността, че понякога могат да възникнат проблеми с тях. Какво да направите при блокирала ключалка – разберете какви са решенията.

Back To Top
Обнови бисквитки