skip to Main Content
Невидими врати

„Невидими” врати

Какво представляват невидимите врати

Дизайнът на модерните апартаменти предлага различни композиционни, а и често неочаквани решения. Някои дизайнери искат да се фокусират върху камината от естествен камък, красив аквариум, картина на стена или стилен тапет със снимки на хора и автомобили. В такива случаи интериорната врата не трябва да се грижи за усъвършенстването на формите и линиите. Тя трябва да стане невидима и да не нарушава общото пространство и стил на стаята. Това решение се нарича „невидима“ врата. Монтира се на същото ниво със стената и става едно с нея. Крилото и касата се изработват от един и същ материал, запечатват се с пяна и се поставят преди окончателното завършване на помещението.

Освен прехода от една стая в друга, вратите имат и друга главна роля – направени са за декорация на помещенията. Те могат да бъдат с боя, с мазилка, с тапицерия с дървен фурнир или с тапети и облицовки. Вътрешната и външната страна, по желание на клиента, могат да бъдат изпълнени в различни стилове. Например, за съблекалнята, вътрешната страна е украсена с огледало за удобство на обитателите, а външната страна е боядисана с цвета на стените. Има много възможности за завършване на крилото. Всичко зависи от въображението на клиента и дизайна на помещението.

Изисквания към невидимите врати

Основно изискване за „невидимите” врати е да се постигне минимална видимост:

  • касата се маскира под боята или мазилката;
  • пантите са скрити;
  • липса на первази, за създаване на едно цяло със стената;
  • дръжката е незабележима, при желание се използва магнитна, така че да не могат да се видят изпъкнали части;
  • разстоянието между платното и стената е минимално, намалява преминаването на светлината.

Основните видове „невидими” врати представляват празно платно за работа с различни строителни инструменти, като се използват фурнир, дърво и триплекс, като се имат в предвид изискванията на дизайна на помещението. Според метода на отваряне конструкциите се делят на портални, плъзгащи и тип люлеещо крило/ стандартно отваряне/. Изборът на размер и отваряне при вътрешните врати е ключово. „Невидимите“ врати се поставят, както в офиса, така и в жилищните помещения (дневни, спални, съблекални, технически помещения) . Те дават свобода да се прилагат върху тях различни дизайнерски фантазии и идеи.

Back To Top
Обнови бисквитки