skip to Main Content
Бяла фрезована входна врата

Най-добрият пълнеж за входна врата и неговите свойства

Съвременните материали, използвани като пълнежи за входни врати, са разнообразни, предвид характеристиките си и полезните си свойства. Най-търсените параметри са:

  • ниска проводимост на топлина – способността да се осигури на жилището безпроблемно затопляне през зимните дни и комфортна прохлада през лятото;
  • звукоизолация – вътрешното пространство да бъде защитено от страничен шум, идващ от улицата;
  • стабилност по време на динамичните промени на времето, касаещи влагата и температурата;
  • способността да се запазят оригиналните свойства на вратата за възможно най-дълъг период;

Обединяващото при видовете осъвременени пълнежи, е екологичната безопасност. Материалите не трябва да вредят чрез веществата, които отделят – миризма или токсичност, което е важно за жилищното пространство.

Кой пълнеж е по-добър за вашето жилище?

Устройството на входа на къща или апартамент има свои собствени характеристики. В първия случай максималната топлоизолация и шумозащитата са от първостепенно значение, поради изложението на входа, който в повечето случаи гледа към улицата. За градските многоетажни сгради значимостта на тези параметри са една идея по-непретенциозни. Входната врата на апартамента, водеща към изолираното стълбище, по-скоро трябва да предпазва от чужди миризми и шум. Плътността на пълнежа и параметрите му за шумоизолация са от особено значение. Правилно взетото решението, за това каква врата е точната за Вас, ще Ви избави от външни миризми, шум и ще допринесе за комфортна температура през различните сезони.

​Входните врати имат различни пълнежи, в зависимост от цената

Бюджетната категория е представена от стиропор и велпапе. Велпапето има един минус – неиздръжливо е на влага, което влияе и на бързото му износване. На свой ред, стиропорът има ниско ниво на предпазване от шум, което е недопустимо за добрата врата.

Вратите, принадлежащи към средния бюджетен клас, имат крила с вграден пълнеж от пяна, експандиран полистирол или изолон. Пълнежът с пяна има повече предимства, демонстрирайки отлични изолационни характеристики при минимални разходи. Той има най-очаквано високи параметри на изолация, сред изложената група, което води до честото му използване. Самозалепващите се ролки от изолон обикновено се допълват с други изолационни материали и по-скоро само да подобрят и надградят пълнежа. Друго, което се прилага е, експандираният полистирол. Той е подходящ пълнеж за инсталирани входни врати в нежилищни помещения – входове, коридори и др.

Високият клас врати използват полиуретанова пяна, както и минерална вата. Екологичността им е предимство, в съчетание с влагоустойчивост и издръжливост. Вратите, направени с посочените пълнежи, успешно се справят с всякакви условия и са приложими за къщи или апартаменти, като ги пазят от неблагоприятните фактори.

Най-често срещаните пълнежи за входни врати и техните свойства

За да изберете входна врата, е важно да проучите преди това, какъв пълнеж да търсите за защита на Вашия дом. По-долу е даден списък на най-популярните материали с описание на техните характеристики и предимства.

  • Пчелна пита;

Пълнеж пчелна пита

Най-често срещаният пълнител в тази категория е велпапе. Предимства – лекота, минимални разходи, добри изолационни характеристики, които се повишават с увеличаване на броя на слоевете. Недостатъци – чувствителност към влага, която напълно унищожава материала. Използването на велпапе като пълнеж е възможно само, ако шевовете и фугите на крилото на вратата са запечатани. Велпапето може да се нарече най-добрият пълнител за метална врата, предназначена за монтаж в сграда.

  • Стиропор;

Стиропор

Стиропорът е друг лек и евтин материал, често използван като пълнеж. Нивото му срещу замръзване и възпрепятстване на влагата, в комбинация с достъпна цена, позволява да се използва практически без ограничения. Обаче има неща, които все пак го правят уязвим – лесно запалим е, с ниска плътност, която автоматично означава слаби показатели на изолация от шум.

  • Експандиран полистирол;

Материалът се получава чрез топене на пяна от гранули. Това позволява на производителите да използват и двете имена едновременно. Всъщност тези пълнежи се различават по своите свойства. След продължително излагане на топлина, пяната, която се е превърнала в експандиран полистирол, придобива повишена якост. В този случай теглото на материала леко се увеличава. Разширеният полистиролов пълнеж запазва формата си, не се чупи или рони. Плътната хомогенна структура прави материала водоустойчив и също така увеличава изолационните му свойства. Предвид ниската цена, пенополистиролът може спокойно да се нарече прекрасно решение, комбиниращо достъпност и качество.

  • Разширен пропилен;

Пропилен

Материал, който съчетава предимствата на всички пълнежи, описани по-горе. Плочите от пяна се включват при производството на врати в средния ценови сегмент. При тях се разчита на пълна защита от студ и шум. Устойчив на кондензация и вода, полипропиленът не променя първоначалните си свойства във времето. Към тези предимства може да се добави приемливата цена. Полипропиленовата пяна може безопасно да се препоръча, както за входни, така и за интериорни врати.

  • Минерална вата;

Минерална вата

Базалтовите скали се използват като суровини за производството на минерална вата. Естественият произход на материала е гаранция за екологичността ѝ. Листове от минерална вата са негорими и изградени от дълги влакна, които са плътно опаковани и компресирани, за да се увеличи плътността им. Така, свойствата на топло и звукоизолация се увеличават още няколко пъти. Изследванията и практическия опит потвърждават, че минералната вата, произведена с помощта на съвременни технологии за обработка на базалт, се смята за един от най-търсените изолационни материали.

Желязна входна врата, с такъв пълнеж, гарантира топлина в къщата през зимния сезон, а през жегите ще поддържа стаите приятно прохладни. Освен това уличният шум няма да проникне в жилището през него. Минералната вата може да търпи дълго излагане на топлина. Единственото ограничение е използването без запечатване, тъй като влагата има унищожителен ефект върху влакната на минералната вата. Средните и първокласни врати, които използват тази изолация, са допълнително запечатани по целия периметър на крилото.

  • Полиуретанова пяна;

Полиуретанова пяна

Тя има синтетичен произход на основата на полиуретан, готов да се конкурира с минерална вата. Значителна част от структурата му е заета от много въздушни мехурчета, получени в резултат на химичната реакция на взаимодействието на полиуретана и специалните добавки. В зависимост от спецификата на производството могат да се получат два вида материал – твърд и по-еластичен. И двата предлагат редица предимства, от изключителни нива на топло и звукова изолация до издръжливост и устойчивост на всякакъв климат.

Сред материалите от синтетичен произход, полиуретановата пяна е несравнима по отношение на лекота, механична якост и устойчивост на влага. В момента пълнежът се използва при първокласни врати, които имат специфични изисквания, отнасящи се до изолационните свойства и издръжливостта.

Доста често, пълнежът на входната врата е пренебрегван от потребителите, особено, когато се касае за апартаменти. Ако и Вие сте сред тях – защо да не си поставите втора входна врата? Това е бързо и ефикасно решение!

Back To Top
Обнови бисквитки