skip to Main Content
Интериорна врата Граде на бял интериор

Как да изберем интериорна врата?

Красивите врати са неизменна част от интериора на жилището Ви. Те могат да допринесат за стила и комфорта на стаите. Подобно на стените, повечето врати остават доста незабелязани, но могат да имат ефект с обратен знак, върху цялостния изглед на помещението. Много хора купуват или наемат жилища с вече поставени врати и не им отдават голямо значение.

Но една вътрешна врата е неделима част от помещението и е нужно да съобразите много неща, преди да изберете своята сред толкова много. Ако Ви предстои ремонт или освежаване на външния вид на стаята, избирането на нова интериорна врата не е за подценяване. Стилът, материалът, шумоизолацията и пантите на вратите са само някои от набелязаните неща, на които е необходимо да погледнете с внимание, когато се потопите в морето от възможности, които пазарът Ви предлага.

Посока на вратата

При поръчка на врати, не пренебрегвайте посоката на отваряне, а именно надясно или ляво. Това определя къде ще се сложат пантите и дръжките на вратата, логично и вариантите на отваряне на крилото ѝ. За лесен ориентир следете пантите на вратата – в случаите, когато те са отляво, това съответно автоматично означава, че и вратата е с ляво отваряне на крилото. Не пренебрегвайте този момент, защото това е едно от най-важните неща, имайки предвид пространството в помещението и не на последно място Вашето удобство.

Монтиране

Дори и да закупите много скъпа врата, при нейното монтиране, ако не я инсталират правилно, ще си създадете проблеми. Важно е не само кой ще извърши услугата, но и с какви материали тя ще бъде монтирана. Евтините материали за монтаж, могат в крайна сметка да нанесат повреди, които да забележите след време. Доверете се на специалисти или се информирайте предварително, спазвайки стриктно инструкциите за монтаж.

Стилове врати

На пазара има богат избор от врати, особено когато тенденциите във външните врати започнаха да се налагат и в интериора. Преди да се спрете на стил и дизайн, помислите практично: с какво пространство разполагате и какво точно Ви е необходимо. Стилът на Вашата врата неминуемо ще направи силно впечатление. Чувствайте се свободни и да импровизирате, съчетавайки цветовете и избирайки различни забавни решения. Не забравяйте обаче, че крайният резултат трябва да е хармоничен и уютен. Обърнете внимание на големината на стаята. Вратите от масив не са предпочитан избор за тесни и малки помещения. Такава тежка врата, би стояла несъразмерно и би създала усещане за тежест и дискомфорт.

Да разгледаме няколко вида врати, като отбележим някой от техните качества

Кафеви интериорни врати

  • Плъзгащи врати;

Тези врати са предимно дървени, стъклени или им е добавено огледало. Много често биват избирани, защото спестяват място. Хората ги използват, например при изграждането на гардеробна, при преграждане на помещение и др.

  • Двукрили плъзгащи врати;

Използват се при по-голям строителен отвор и са чудесен избор за спестяване на място в стаята. Те са доста креативен избор, освен това могат да осигурят повече светлина в помещението Ви.

  • Портални врати;

Подобно на двукрилите плъзгащи врати, те се монтират при нестандартен голям отвор. При тях има разнообразие от стилове и размери. Такива врати ще допринесат за уникалния завършек на Вашето жилище и ще Ви помогнат за осигуряването на така искания простор и светлина.

  • Пожарни врати

Обикновено се избират от хора, чийто имот е повече от два етажа. Подобни врати могат да се използват на таванско помещение, гараж и др. Отговарят на определени изисквания и строителни норми, в случай че помещението го изисква. По-скоро се използват в производствени и промишлени бази, но защо не да се застраховате, използвайки ги в най-уязвимите си помещения у дома. За да осигурите своето спокойствие не е нужно всяка една врата във Вашия дом да е противопожарна.

Противопожарните врати се характеризират с огнеупорна вътрешност, като допълнителните свързващи елементи са неразделна част от огнеупорните ѝ качества. Интересното при тях е, че притежават лента, която се втечнява и набъбва при нагряване, осигурявайки стабилно уплътнение на вратата. Така се гарантира защита при времеви диапазон от 60 до 120 мин. Очаквайте тези качества да вдигат цената на продукта с поне 20%.

Материали на вратите

  • Масивно дърво;

Тези интериорни врати се изработват от различна по качество дървесина, която определя и крайната цена на продукта. Използва се дървесина от бор, череша, клен, ела и др. Материалът е с различно качество на твърдост. Такива врати, обикновено са входните, но разбира се много от клиентите предпочитат интериорни врати от истинско дърво. Не е за подценяване фактът, че материалът от масивна дървесина е по-податлив на влага. Използвайки ги години, такива врати могат да се свият или раздуят, затова не се препоръчват за мокри помещения като сауна или баня.

  •  MDF;

Вратите предназначени за вътрешно ползване, най-често са с плътност на средно ниво и са произведени от влакна с дървесен произход.
MDF е материал, който е по-стабилен и по-устойчив на влага, в сравнение с дървото. Повърхността му е гладка и много лесно се почиства и при нужда може лесно да се боядиса и обнови.

  • HDF;

Материал, изработен от също на принципа дървесни частици, но с висока плътност. Ако се чудите кой да предпочетете – това е по-добрият избор, сравнявайки го с MDF. Изключително здрав материал, за който няма да съжалявате!

  •  Стъкло;

Стъклените врати предлагат модерна и екстравагантна визия. Ако се спрете на тях, бъдете подготвени за малко по-скъпа инвестиция. В сравнение с останалите стандартни модели на интериорни врати, те могат да имат неповторим и уникален дизайн по Ваш вкус. Вземете предвид обаче, че не може да разчитате на добра шумо и топлоизолация, но не смятайте, че са по-малко сигурни. Опасността за нараняване е сведена до минимум, защото стъклото им е закалено, с дебелина 8 мм.

Независимо от външния материал на вратата, задължително обърнете внимание на пълнежа на вратата и дали е съставен от кухо или твърдо ядро. Това е от изключително значение за звукоизолацията и термоизолацията на помещението.

Кога трябва да закупим интериорните си врати – преди или след ремонта?

На този въпрос няма еднозначен отговор, но все пак не забравяйте, че доброто планиране е част от отличния краен резултат. Все пак бихме Ви посъветвали да предвидите закупуването на вътрешните си врати по време на ремонтните действия. Така ще си осигурите възможност за коригиране на плановете си, относно интериора и дизайна на жилището, в случай, че цялостната визия не ви допадне. Ще имате повече варианти за промяна и реализация на перфектния си дом. Възползвайте се и от нашите съвети как да избегнете 5 фатални грешки при избора на интериорни врати.

 

Back To Top
Обнови бисквитки