skip to Main Content
Венец от рози за Свети Валентин - украса за входна врата

5 повода да украсите входната си врата

По стара традиция на най-светлите празници украсяваме домовете си. Но би ли била завършена украсата ако пропуснем вратата?

Категорично не! Традиционните украшения за вратите съответстват на предстоящия празник. Кога, какво закачаме на вратата си, за да посреща гостите ни, дори преди да сме ги видели ние самите?

1. На Коледа – Коледен венец

Венец за входна врата

Той със сигурност е най-широко разпространен и повечето домакини не пропускат да го окачат на своите входни врати, когато поставят коледната украса. Той създава, така нужното ни коледно настроение, в този забързан и дори малко сив живот. Независимо, дали са изкуствени или завити от свежи борови или елхови клонки, венецът винаги ще бъде олицетворението на живота и надеждата, в периода около най-големия християнски празник.

2. На първи Март – Мартеница

Мартеница на входна врата

Това е един от типичните български обичаи, който се е съхранил през вековете. Мартеницата е символ на здраве и дълъг живот. В деня на баба Марта се закачат, така познатите ни Пижо и Пенда на входната врата, за да внесат по стара традиция здраве и благоденствие в домът ни.

3. На Цветница – Върбов венец

Венец за входна врата

Това е последната Неделя преди Великден. На този ден се ходи на църква, от където се взимат осветени върбови клонки. Има поверие, че те имат силата да лекуват, да пазят от лоши очи, несгоди и лош късмет. Закачайки върбовия венец на врата си, предпазваме целия дом.

4. На Гергьовден – Букет от здравец

Венец на Гергьовдем за входна врата

На този ден по традиция се закача още в ранни зори букет от здравец, люляк или друго цъфнало овощно дръвче. Не се сваля и се оставя да стои, докато изсъхне. Прави се за здраве, щастие и берекет през цялата година.

5. Във всеки един момент, когато Ви посети музата да украсите и освежите врата на жилището си

Например, смяната на сезона, можем да отбележим с венец от сезонните растения. Нека не забравяме и за приказния аромат на естествените цветя, който ще се разнася около домът Ви. Един венец от цветя, би поздравил жизнерадостно всеки Ваш посетител.

Back To Top
Обнови бисквитки