453

Чукчето за блиндирани входни врати от миналото досега

В продължение на много хиляди години, чукчето на входните врати е влизало в употреба, може да се каже че то е еквивалента на днешния звънец. Много фотографи и писатели, които са се занимавали с чукчето, го нарекли „странна част от нашия фолклор”. Много често те са били знак за „благородство”, този допълнителен аксесоар красял вратите на къщите. В днешно време чукчетата са изчезнали от различните блиндирани врати, тъй като в модерните сгради има нужда само от звънец.

Но в някои страни все още са се запазили неокласическите сгради и дори да имат звънец на различните блиндирани врати, чукчето продължава да съществува, то е шедьовър за всеки вход. Много хора го смятат за нещо незначително, но това не го омаловажава, защото е било необходимост в домовете. От Омир до наши дни историци твърдят, че чукчето трябва да го има на входната врата, защото това е произведение на изкуството.

Чукчето в Древността

Най–вероятно употребата на чукчето датира от Омир, но се e срещало и през Средновековието. С течение на времето се е променило.

Чукчето в модерните и съвременни времена

В различните страни има различни чукчета с различни декорации на розетки. Има много разнообразни дизайни за изработка, които са произведения на изкуството. Някои от изработваните чукчета биват делфини, лебеди, лъвове, гълъби и много други.

Самите врати имат много далечна история в миналото, някои дори вярват, че те са били портал към задгробен живот. Една от най–старите истории на вратите била от римски и гръцки произход. Класическите врати се появяват през 60-те и 70-те години. В днешно време имаме много богато разнообразие на дизайни, декорации по самите врати, и още най–различни изработки.

Съществуват много различни материали за изработката на вратите и чукчетата, но класическите дървени или метални материали се превръщат в лукс.