skip to Main Content
Чукче за входна врата с глава на лъв

Чукчето за блиндирани входни врати от миналото досега

Среща ли сте го нали? Сега се гледа на него като на аксесоар и много хора го смятат за нещо незначително, но това не го омаловажава, защото преди то е било необходимост в домовете. През вековете, та чак до наши дни все още се приема, че този вид допълнение към блиндираната врата е произведение на изкуството.

Чукчето и вратите в древността

В продължение на много хиляди години, чукчето на входните врати е влизало в действие и е било еквивалент на днешния звънец. Символизирало е „благородство” и е красяло вратите на къщите. Най–вероятно употребата на чукчето се е срещало още VIII век пр.н.е., по времето на Омир, но се e срещало и във Византийската империя, а по-късно и през Средновековието. Търпяло е промени, за да го видим във вида, който е познат днес.

Самите врати имат много далечна история и в миналото, имало е вярвания, че те са били своеобразен портал към задгробен живот. Една от най-старите известни врати била с римски и гръцки произход.

Чукчето в съвремието

В днешно време чукчетата са почти изчезнали от крилата на блиндираните врати, тъй като в модерните сгради има нужда само от звънец. В някои страни все още са се запазили неокласическите сгради и дори да имат звънец на вратите си, те са съхранили чукчето като аксесоар, внасящо една носталгична и прекрасна нотка на отминали дни. В различните страни има различни чукчета с богати декорации. Има много разнообразни дизайни за изработка, които са произведения на изкуството. Някои от изработваните чукчета биват – делфини, лебеди, лъвове, гълъби и много други. В днешно време се наслаждаваме на разнообразие на дизайни, декорации по самите врати, както възможности за заключващи механизми. Съществуват много различни материали за изработката на вратите и чукчетата, но класическите дървени или метални материали се превръщат в лукс за съвремието ни.

Има много любопитана информация за вратите. Вижте как различните страни избират блиндираните врати за домовете си.

Back To Top
Обнови бисквитки