skip to Main Content
Интериорна врата

Правилно вземане на размери на интериорни врати

Когато сте взели решение да си вземате размерите на отворите сами, за да си поръчате интериорните врати, то трябва да знаете именно кое е най-важно да измерите, как и с какво. Доста полезна информация благодарение, на която ще вземете правилно мерките на строителните си отвори. Най-правилно естествено се определят размерите на вратите, когато в отворите няма стари врати. Причината е, че когато мерите върху старите си врати е възможно да сте сгрешили, тъй като няма как да сте на 100% сигурни колко и какъв пълнеж има.

Необходими инструменти

Да преминем към това какво Ви е необходимо като инструменти, за да извършите меренето при интериорните врати. Успокояваме Ви с това, че е необходимо да се въоръжите само с рулетка и нивелир, защото няма нещо кой знае колко сложно да вземете мерките си. След като вече уточнихме какво Ви е необходимо, ще преминем към същината на процеса, а именно меренето на отворите.

В случай, че имате все още стари интериорни врати, но на този етап няма как да бъдат махнати то е необходимо да измерите от средата на стария перваз вдясно до средата на перваза си вляво и съответно от средата на перваза горе до земята т.е пода. Тази мерки ще Ви дадат ориентир какъв размер крило ще Ви е необходим. Важно е да отбележим, че при този вид мерене не знаем колко е точно дебелината на старата Ви каса и колко е пълнежа след нея. Т.е е възможно е да има корекция на отвора след сваляне на старата врата и преди поставяне на новата.

 

Следващия начин да си измерите е да махнете старите первази от интериорните врати, за да можете да измерите.

Най-точни размери

Най-точни размери, както вече споменахме се вземат при свалени врати. В този случай всичко е паднало при свалянето – допълнителните пълнежи, крепежите и т.н. Тук вече размерите ги взимаме от зид до зид, а височината от горната част наречена още щурц до пода.

Важно е да отбележим дали пода е готов, или ще има корекция. Ако сменяме подовата настилка то височината, която сме измерили ще бъде различна при вече готовия под.

Другото важно правило при вземане на мерките е да измерим в 3 широчини и поне в 2 височини. Таке ще видим дали има разминаване. И не на последно място е да си измерим колко са ни широки самите зидове или по-просто казано колко са дебели стените, за да преценим размера на касата.

По-горе споменахме, че за вземането на размери ще Ви е необходим нивелир. Той се използва, за да се види дали има денивелация в отворите.

Полезно е да имате тази информация, за да сте наясно с какво се захващате, когато предпочетете да се заемете със снемането на размерите на интериорните врати в дома си.

Back To Top