skip to Main Content
Интериорна врата

Правилно вземане на размери на интериорни врати

Когато сте взели решение да си вземате размерите на отворите сами, за да си поръчате интериорните врати, то трябва да знаете кое е най-важно да измерите, но и как и с какво.  Предлагаме Ви доста полезна информация благодарение, на която ще вземете правилно мерките на строителните си отвори. Най-правилно естествено се определят размерите на вратите, когато в отворите няма стари врати. Причината е, че когато мерите върху старите си врати е възможно да сгрешите, тъй като няма как да сте на 100% сигурни колко е дебел зидът, например.

Необходими инструменти

Да преминем към това какво Ви е необходимо като инструменти, за да извършите меренето при интериорните врати. Успокояваме Ви с това, че е необходимо да се въоръжите само с рулетка и нивелир, защото няма нещо кой знае колко сложно да вземете размерите. След като вече уточнихме какво Ви е необходимо, ще преминем към същината на процеса, а именно меренето на отворите.

В случай, че имате все още стари интериорни врати, но на този етап няма как да бъдат махнати, то е необходимо да измерите от средата на стария перваз вдясно до средата на перваза си вляво и съответно от средата на перваза горе до земята т.е пода. Тази мерки ще Ви дадат ориентир какъв размер крило ще Ви е необходим. Важно е да отбележим, че при този вид мерене не знаем колко е точно дебелината на старата Ви каса и колко е пълнежа след нея. Т.е е възможно е да има корекция на отвора след сваляне на старата врата и преди поставяне на новата.

 Схема с необходими посоки на измерване на светлия отвор

Следващият начин да си измерите вратите е да махнете старите первази, за да можете да запишете коректни размери.

Най-точни размери

Най-точни размери, както вече споменахме се вземат при свалени врати. В този случай всичко е паднало при свалянето – допълнителните пълнежи, крепежите и т.н. Тук вече размерите ги взимате от зид до зид, а височината от горната част, наречена още щурц, до пода.

Важно е да отбележим, да се вземе по внимание факта, дали пода е готов, или ще има корекция. Ако сменяте подовата настилка то височината, която сте измерили ще бъде различна при вече готов под.

Другото важно правило при вземане на мерките е да измерите в 3 широчини и поне в 2 височини. Така ще видите, дали има разминаване. И не на последно място е да си измерите колко са Ви широки самите зидове или по-просто казано колко са дебели стените, за да преценим размера на касата.

По-горе споменахме, че за вземането на размери ще Ви е необходим нивелир. Той се използва, за да се види, дали има денивелация в отворите.

Полезно е да имате тази информация, за да сте наясно с какво се захващате, когато предпочетете да се заемете със снемането на размерите на интериорните врати в дома си. След това възникват и други въпроси, като кой етап от ремонта е подходящ за монтаж. Тук в нашия блог може да се запознаете с всичко за вратите, което Ви интересува.

Back To Top
Обнови бисквитки