skip to Main Content
Емблематична врата в Ню Йорк

Най-емблематичните врати в света

Врати. На пръв поглед, изглежда, че те не са нищо повече от средство за постигане на някаква цел. Но ако се замислим малко повече по този въпрос, става ясно, че те са много повече от средство за влизане и излизане от една стая. Факт е, че вратите са увековечени чрез филми, история и литература. Те са станали постоянни приспособления на въображението ни и представляват цели светове, изпълнени със значение. Така че, без повече приказки, добре дошли в обиколка на най-емблематичните врати в историята.

Мястото на вратите в нашата история

Автор на графити окупира една иначе обикновена външна врата в Берлин с това смразяващо кръвта пресъздаване на една от най-запомнящите се филмови сцени на всички времена (всъщност определена като най-емблематичната сцена с врата в историята на киното). В случай, че не Ви е познато, действието включва заплашителния Джак Никълсън, пробивайки си път си през една врата с брадва, в опит да достигне и да убие съпругата си. Отделът за реквизити всъщност е изработил паянтова интериорна врата за тази сцена, мислейки, че ще е трудно за Никълсън да проникне през нещо истинско. Въпреки това, тъй като е работил като доброволец пожарникар, той успява да я разбие твърде лесно, което кара екипа да я замени с много по-здрава врата.

От ужаси към фантастика, следващата врата в нашия списък следва да бъде вратата, или по-точно портал в книгата от К. С. Луис за Нарния. Гардеробът, който се намира в къщата на професор Кърк, е магически портал, свързващ Земята с мистичния свят на „Нарния”. Той е създаден от дървесината на едно вълшебно ябълково дърво на Земята, което е естествено свързано с дърво в Нарния, откъдето идва и порталът между световете.

Входна врата цвят ВенгеСледваща в списъка е пак в реалния свят, и една от най-известните входни врати на всички времена. Това е, разбира се, емблематичната черна врата със сребърни номера 1 и 0. Това е входната врата на 10 Даунинг Стрийт , където е бил дома на британския министър-председател в течение на повече от триста години. Вратата е с дизайн от Джорджианската епоха и се слави със своя изключително гланцов блясък – но как всъщност е останала толкова гладка? Е, тя е действително направена от метал, устойчив на бомбардиране и покрита с висококачествена гланцова боя.

Картинка Алиса в страната на чудесатаПод номер четири, се връщаме обратно в измислен свят – света на Алиса в страната на чудесата. Романът е прочут с врати, които представляват същността на любопитство – и това, което се случва, когато се поддадат на него. Докато Алиса напредва все по-дълбоко и дълбоко през странните и прекрасни неща около нея, една врата води до друга, представяйки причудливи светове от главозамайваща пропорции.

Това е обиколката на най-емблематичните вратите на всички времена. Може би сега или следващия път, когато влезете у дома, ще се чудите: „Какво значение има моята входна врата на панелното жилище?“

Back To Top
Обнови бисквитки