skip to Main Content
Касетна врата

Касетни врати

Касетни врати – практични, стилни, безопасни

Интериорни врати на касета станаха следващият етап в подобряването на конструкциите на вратите. Новият тип плъзгащи се модели позволяват да се постигнат няколко неща: по-голям комфорт, функционалност и гъвкавост на приложението им. Безусловна компактност, лекота на работа, оригиналност на дизайнерските решения –  са далеч от целия списък със значими характеристики на скритите врати.

Конструктивни елементи

Плъзгащи се касетни врати – комплект, който включва много различни структурни елементи, включително:

  • крило на вратите;
  • касета – закупува се едновременно заедно с вратата и е разположена директно в строителните условия;
  • метален водач (обикновено един, но може и няколко);
  • ролкови механизми протежение на водача;
  • запушалки (най-малко две);
  • квадратче за отметка, за да се ограничи движението на платното е инсталирана в долната част;
  • дръжки на вратите и ако е необходимо ключалки.

Ако има желание, инсталацията може допълнително да осигури монтиране на врата за затваряне и синхронизатор. Първата е предназначена да осигури плавно затваряне на вратата, втората служи за едновременно отваряне на двете врати.

Основната разлика между касетъчните модели е наличието на така наречената кутия, инсталирана по време на монтирането на вратата на стената. Конвенционалните плъзгащи се врати нямат тази функция, така че губят малко практичност и звукоизолация. Дизайнът на прикриващата ниша изисква професионализъм и определени знания. Добре е, когато отворът има достатъчна ширина и Ви позволява да монтирате вече подготвена касета. Но често стандартните размери на отвора не са толкова големи, че да причиняват необходимостта от работа вече в изграждането на самата стена.

Удобството се гарантира от правилния подход

На първо място, важно е да се определи какво имаме предвид: просто преграда или носеща стена. В първия случай липсва риск от колапс и отрицателно въздействие върху стабилността на сградата. Във второто е необходимо да се направят предварителни работи за временното закрепване на разширяващия се отвор, разположението на по-голям мост и евентуално на армировката. Поради тази причина най-хубавото е да се предвиди ниша, която вече е на строителния етап. Така че стената ще има по-точен вид и също така няма да е необходимо да се извършват технически сложни работи за нейното демонтиране и възстановяване. Вярно е, че тук е необходимо да се мисли предварително за възможността за закрепване на водача. Но устройството на такъв касетен модел на вратата ще бъде много по-евтино.

Има още един нюанс, който може да възникне, когато стената е демонтирана – това е вероятността от преминаване на електрически проводник през място, което е предназначено за демонтиране. И въпреки че този нюанс няма да бъде критичен, това ще доведе до необходимостта от допълнителна работа по частичното прехвърляне на вътрешни мрежи за електрозахранване. Популярността на всеки продукт може да бъде причинена от няколко различни причини: високо качество, ниска цена, лекота на използване, дълготрайност или други значими фактори. В случая на касетна врата няма нужда да говорим за особено ниската цена на моделите, която се дължи на сложността на подреждането ѝ. Що се отнася до другите характеристики, е невъзможно да се съгласим с безусловната компактност, практичност, широки възможности за дизайн, трайност и комфорт на работа. В допълнение, този тип врата в сравнение с класическите плъзгащи се модели, е по-звукоустойчива и херметична.Още едно значително важно предимство на вътрешната касетъчна врата е нейната безопасност. Няма люлеещи се части, които могат да наранят деца, няма никакви предпоставки за захващане на пръстите. И това, без преувеличение, е сериозен аргумент.

Всяко помещение в жилището, предоставя различен подход при избора на врати. Ето, няколко съвета как да изберете интериорни врати, за да получите перфектен резултат – удобство и красив завършек на интериора.

Back To Top
Обнови бисквитки