skip to Main Content
Сигурност за входната врата

Какво трябва да знае всеки за дръжките на вратите?

Дръжката на една врата е малка част от нея, но изключително важна, както за нейното фукциониране, така и за външният ѝ вид. Спрямо своята функция, дръжките  се делят на: активни и пасивни. Когато една врата е с две активни дръжки, те са разположени от двете ѝ страни и чрез стандартния натиск вратата се отваря, за да се излиза и влиза в помещението. Съществуват и пасивни дръжки – те се монтират от външната страна на входните врати, ако клиентът желае. При излизане от жилището например, вратата не се заключва, а клиентът само я дърпа след себе си, тя се затваря и се заключва автоматично.  Пасивните дръжки могат да бъдат във всякакви форми, тип „пура” или „полумесец”, разположени хоризонтално или вертикално. Размерът им също може да бъде различен – по-малък или лесно забележим.

T 904 01

Дръжка за всеки модел врата

Сред моделите на дръжките също има голямо разнообразие – стандартен шилд или тип „розетка”.  Когато дръжката е шилд, той може да бъде в обичайната правоъгълна форма или „ретро” модел, който е по-класически и придава аристократичност на вратата.

Интериорните врати също предлагат многообразие, когато стане въпрос за дръжки. Отново разполагат с типовете „стандартен шилд” и „розетка”, но се срещат и други видове – като например такива, при които част от дръжката е в същия материал и цвят, в който е и вратата. Те изглеждат много хармонично заедно и определено крайният резултат си заслужава обмислянето при съчетаването. При интериорните врати дръжките често са по-фини и леки, в сравнение с тези на входните врати. Избирайте ги предварително и разумно, тъй като е от значение и това, дали ще са Ви удобни за употреба.

Правилното почистване и поддържане на точно тези аксесоари е много важно и следва да бъде извършвано по подходящ начин. В тези дребни части се събират най-голямо количество микроби. Затова Ви препоръчваме редовно да им обръщате специално внимание.

Дръжките на вратите са от важно значение за функционирането им, но им придават и допълнителен завършек от естетична гледна точка. Проучването и избирането на различните модели определено заслужава размишления, а резултатът си струва отделеното време. Накрая ще вметнем, че винаги е добре да знаете как да поддържате интериорните врати, като не забравяте обкова и дръжките им, за да нямате проблеми с работата им.

Back To Top
Обнови бисквитки