skip to Main Content
Interiorni Vrati Za Panelni Jilishta

Интериорни врати за панелни жилища

Без значение, дали ще монтирате интериорните си врати сами или ще се доверите на професионалистите, трябва да обърнете внимание на някои детайли.

Как трябва да изглежда една качествено монтирана врата в панелно жилище? На какво трябва да се обърне внимание?

Правилата, посочени по-долу, са валидни както при монтажа на интериорни врати за панелни жилища, така и за всякакви други сгради и помещения. Тяхното спазване ще гарантира безпроблемната работа с вратите и тяхната дългогодишна експлоатация.

  1. Вратите не трябва да се затварят сами

Ако вратите са отворени под някакъв ъгъл, трябва да останат неподвижни. По същия начин е и с плъзгащата се врата. Ако вратите са оставени отворени в някакво положение, то те не бива да се затварят сами. Този тест показва колко добре е нивелирана касата или релсата, която е прикрепена към крилото на вратата. Много вероятно е касата да бъде монтирана накриво при неравни стени.

  1. Не трябва да има фугиimage004

Обикновено, первазите и касата се режат под ъгъл от 45 градуса. Ако ъгълът се отклонява дори с 0.5 градуса, може да се образуват фуги, които не са приемливи. Инструментите на монтажника трябва да бъдат остри, а самият той находчив, за да се избегне повреда на ъглите при отрязването. Трябва да се направи качествен разрез.

  1. Между касата и крилото на вратата трябва да има равен прорез

Според изискванията за качествен монтаж, между вратата и касата трябва да има разстояние от 2 до 4 мм. Два милиметра от страната на пантата и 4 мм от дръжката. Отгоре 2 или 3 мм, а долу, ако няма праг – 8-10 мм. Краят на вратата не бива да докосва касата. Ако ръба на крилото при затваряне се опира в касата, това означава, че касата не е монтирана правилно.

  1. image006Первазите трябва да се прикрепят плътно към касата и стената

Первазите се прикрепват към касата с финални гвоздеи без шапки или с лепило. Ако стената е крива, между нея и касата може да се отвори прорез.

  1. Обковът трябва да се постави правилно, за да няма пукнатини и отчупвания

Задължително правило е вратите да се затварят лесно и удобно, без усилие. Вградените панти, брава и резе трябва да бъдат поставени с точност, за да се избегнат счупвания и напуквания при експлоатацията на вратата.

Back To Top