skip to Main Content
Интериорни врати за панелни жилища

Интериорни врати за панелни жилища

Без значение, дали ще монтирате интериорните си врати сами или ще се доверите на професионалистите, трябва да добиете представа за някои основни неща. Те ще Ви помогнат да сте информиран за недопустимите детайли по отношение за монтажа. Как трябва да изглежда една качествено монтирана врата в панелно жилище? На какво трябва да се обърне внимание? Валидността на правилата написани по-долу, е в сила, както при монтажа на интериорни врати за панелни жилища, така и за всякакви други сгради и помещения. Тяхното спазване ще гарантира безпроблемната работа с вратите и тяхната дългогодишна експлоатация.

1. Не е нормално вратите да се затварят сами

Ако крилата са в отворено положение под някакъв ъгъл, то те трябва да останат неподвижни. По същия начин трябва да се позиционира плъзгащата се врата. Местоположението на крилото задължително не трябва да се променя само. Този тест показва колко добре е нивелирана касата или релсата, която е прикрепена към крилото на вратата. Много вероятно е касата да бъде монтирана накриво при неравни стени.

2. Не трябва да има фуги!

Обикновено, первазите и касата се подрязват на 45 градуса. Отклонението на ъгъла, дори с 0.5 градуса, може да се образува фуги, които не са приемливи. Инструментите на монтажника трябва да бъдат остри, а самият той находчив, за да се избегне повреда на ъглите при отрязването. Разреза трябва да е гладък и качествен.

3. Между касата и крилото на вратата трябва да има равен прорез!

Според изискванията за качествен монтаж, между вратата и касата трябва да има разстояние от 2 до 4 мм. Два милиметра от страната на пантата и четири милиметра от дръжката. Отгоре 2 -3 мм, а долу, ако няма праг – 8-10 мм. Краят на вратата не бива да докосва касата. Ако ръба на крилото при затваряне допира в касата, това предполага, че тя не е монтирана правилно.

4. Первазите трябва да се прикрепят плътно към касата и стената!

Первазите се прикрепват към касата с финални гвоздеи без „шапки“ или с лепило. Ако стената е крива, между нея и касата може да се отвори прорез.

5. В поставянето на обкова не бива да се правят компромиси!

Задължително правило е вратите да се движат лесно, удобно и без усилие, при отваряне и затваряне. Вградените панти, брава и резе трябва да бъдат поставени с точност, за да се избегнат счупвания и напуквания при експлоатацията на вратата. Затова е нужна и правилна поддръжка на интериорните врати.

Back To Top
Обнови бисквитки