skip to Main Content
Плъзгаща стъклена интериорна врата - двукрила

Защо да изберем точно стъклени врати за интериора си?

Стъклен параван в матов цвят като стена на къща

Малко история

Използването на стъклото е известно още от най-древни дни. През каменната ера, то е намирало своето приложение в бита на хората под естествената си в форма, наречена обсидиана. Производството му обаче е документирано в Месопотамия и Египет – 4000 г.пр.н.е. Оттогава, то става от рядко срещан материал за изработка на вещи във все по-желан и употребяван в ежедневието на хората.

Приложение на стъклото сега

В наши дни срещаме вече не само стъклени предмети за битовизма, а стъклата стават част от украсата на интериора на жилищата ни. Този толкова практичен материал показва своя потенциал благодарение на развитието на технологиите и в направата на врати за дома. Вече не е само в екстериора като входни врати на сгради, магазини и офиси като в близкото минало. То придава усещане за пространственост, лекота, изисканост и вкус към естетиката.

Стъклото и интериорните врати

Наблюдава се изместване на стандартните вътрешни врати (направени от алуминий, ПВЦ, дърво) от модерните и изчистени стъклени врати. Те прилягат на хората с оригинални виждания за интериора и се вписват идеално в него. Тези хора съчетават наистина умело контрастът, цветът и обковът на своите врати с интериорния си дизайн, защото знаят, че вратата сама по себе си си придава индивидуалност и завършеност. Стъклените врати навлизат на пазара по-мащабно преди много години, но поради усъвършенстването в производството им, стават все по-практични, достъпни и предпочитани. Нека Ви дадем малка насока за техните характеристики, за да осъзнаете защо те са добро решение.

Плъзгащи интериорни врати изцяло от стъкло

Характеристики на вратите със стъкло

Най-важните открояващи се причини:

  • отварят пространството, в която сте ги сложили – създавайки чувството за голяма свобода;
  • спестяват място с начина си на монтаж, който е изключително разнообразен;
  • достъпът на естествена светлина в помещението – той е от огромно значение, заради серотонина, главният фактор, повлияващ на човешката физика и психика, прави ни по-щастливи.

Въпреки общоприетите представи, че стъклените елементи придават студенина и твърдост. Естетически погледнато, те са като градивен акцент във Вашия дом и придават пластичност и ефирност на интериора. Но освен тази роля, те имат завидна надеждност и функционалност. Подари тази причина движещите ги системи трябва да са гъвкави и разнообразни, а обковът да е качествен и надежден за сигурна експлоатация през годините.

Варианти стъклени врати

Интериорните врати са с голямо многообразие, визирайки предназначението им. Като цяло, освен външния вид, трябва да се съобразите и с пространството, с което разполагате. Имате избор между еднокрили, двукрили и дори с повече крила, в зависимост от помещението, което ще преграждате.

Видове панти за стъклени врати

Нека отбележим едно малко отклонение, споменавайки помещенията да не забравяме едно местенце в дома, което понякога се оказва голям проблем за клиента при избора на врата –  банята. Тук стъклото се оказва „пръв приятел” не само заради качествата и трайността си, а и поради оправданата цена. Някои биха заявили: „О, не! Как? Всичко ще се вижда!”. Е, да, ама не! Живеем в един изключително модерен и развит технологичен свят, където съществуват такава гама от цветове, разнообразие от орнаменти, нетъкани платове, богатство от фолиа, матиране чрез пясъкоструйки или специални химикали, витражи, декупажи. На човек свят може да му се завие от избор! Малко се отплеснахме! Ето, това е една съществена причина да се спрете на стъклен материал за интериорна врата.

Ретро стъклена ионтериорна врата - изцяло от стъкло

Размерите са по избор, както и материалът

Да споменем и размерите – имате пълна свободата! Те могат да са със стандартни такива или да бъдат по индивидуална поръчка. Клиентът определя, дали да е с дървена, алуминиева или метална каса или да е без нито една от тях. Според желанието за подвижност или не, може да е плъзгаща, хармоника, тип витринна или стационарна. Монтажът може да е за стената, покрай нея, скрит в кутия или декоративна стена, в пода или на тавана, чрез всевъзможни механизми. Технически погледнато изборът Ви зависи доколко ще разгърнете въображението си. Да поговорим за спецификите на самия материал.

Снимка с две счупени стъкла =- закалено и незакалено

Според производствения процес стъклото има разновидности:

  • Цилиндрично – първият начин за направа на плоско стъкло, изобретен от Уилям Бленко в началото на XX век;
  • Равнинно – прави се чрез валцоване или екструдиране, което създава изкривявания на стъклото и се налага допълнително обработка, наречена механично полиране, даваща оптически успоредните му повърхности;
  • Флоатно – измислено и усъвършенствано от сър Алистър Пилкингтън между 1953-1957 г. Формува се и се темперира, но все пак е опасно, заради назъбените остри парчета, на които става при счупване. Има доста обширно приложение в света – 90% от производството;
  • Закалено – топлинно обработено флоатно стъкло, което предварително е оразмерено и обработено (ръбове, пробивания, оцветяване и т.н.). Големият му плюс, заради което е и предпочитано в съвременността, е якостта му, която е 6 пъти по-високо ниво, от това на обикновеното стъкло. Рискът от счупване е минимален, но дори да се случи, парченцата са със заоблени ръбове, които трудно биха причинили наранявания.
  • Ламинирано (Триплекс) – изобретено е от химика Едуарт Бенедиктюс през далечната 1903 г. от случайността на негов експеримент. Ученият просто небрежно изтърва стъклената си епруветка с целулозен нитрат, но когато видял, че не се е разпаднала при счупването, го осенила гениалната идея да използва този стъклено-пластмасов материал в автомобилната индустрия. Накратко обяснено триплексните стъкла са две или повече флоатни, между които се слага свържващ пластмасов слой (най-често половинил бутарил или етилен винил ацетат), след това се подгрява и се валцова.
  • Самопочистващо се – най-новото изобретение, отново на компанията Пилкингтън. Тези стъкла са по-скоро за строителството и автомобилостроенето, не и за вътрешния дизайн. При тях от външната страна се нанася 50 nm. слой от титанов оксид, който активира два механизма. Единият е фотокатализиращ – при него ултравиолетовите лъчи задействат разпадането на органичните съединения, а другият е хидрофилизиращ – водата създава тънък филм, който отмива, вече разпадналите се органични съединения.

Приключваме с фактите от историята и даваме свобода на вътрешното Ви аз, което ще Ви насочи абсолютно правилно как да изберем стъклените си интериорни врати!

Конвенционална и плъзгаща стъклена интериорна врата

Чарът и красотата на стъклото идва точно от неговите разновидности, съчетани в едно с причудливите форми, взаимствани от природата или плод на въображението на съвременните дизайнери. А, говорейки за  вратите, там изборът на нюансите, картините, прозрачността и отблясъците на светлината, пречупена през стъклото на крилата, контрастиращи с обков, первази и каса, създава отличителния белег на Вашия дом, придаващ му изящност, идентичност и уникалност. Те оставят една незабравима естетическа емоция във всеки един гост посетил Вашия дом, освен това стъклените врати имат практични предимства, за които можете да разберете от друга наша статия.
Двойна плъзгаща врата

Back To Top
Обнови бисквитки