skip to Main Content
Сталинска врата

Врата тип „Сталин“ – да купите или да възстановите

Опции за възстановяване или закупуване на врата „Сталин“?

През следвоенните години в Русия, навлиза изграждането на много висококачествени жилища, наричани „Сталин“. Апартаментите разполагат с големи площи, високи тавани и паркет. Прозорците и вратите са впечатляващи. При щастливите собственици на такива апартаменти, по време на ремонта, възниква въпросът какво да правят с нестандартните входни врати от типа „сталинска“ къща. С времето те губят визуалната си привлекателност, но заслужава ли си да ги замените с нови? Възстановете ги или ги заменете със сегашните модерни врати. Това са истински, дървени „врати на Сталин“, направени от бор, дъб или ясен. С плътно крило до 50 мм, височина 220-230 см. Те се вписват перфектно в интериора на стаята и добре изолират стаята от шум, тъй като крилото е монолитно. Те имат топлоизолационен ефект. Ако поставите модерна врата, стилът и духът на цялата стая може да бъде нарушен.

Преди да се пристъпи към реставрацията на „сталинистката“ врата, е необходимо да се оцени състоянието на крилото. Процесът е мъчителен и преминава през няколко етапа:

  • премахнете старата врата;
  • разглобяваме пантите и стъклото, ако има;
  • премахнете боята;
  • премахване на недостатъци и грапавост на повърхността на вратата;
  • шкурене;
  • боядисване;
  • лакиране.

Използва се акрилна боя или лак. Цветът се избира по желание на клиента. Започвайки с класическото бяло, защото белите врати са винаги на мода, може и бежаво и черно (за екстравагантни жилища), завършващо с лилави, розови и други наситени тонове и нюанси. Ако дизайнът на стаята позволява, можете да състарите изкуствено крилото. По желание покрийте продукта с лак за дърво. Старите панти и дръжки, ако е възможно да се възстановят, понеже е по-добре отколкото да бъдат заменени – колкото повече оригинални части се запазят, толкова по-ценни остават вратите! Стъклата са непрозрачни, с шарка или витражи. Крилото може да бъде украсено с дърворезба или орнаменти. Старата каса също се премахва и реставрира.

Back To Top
Обнови бисквитки