skip to Main Content
Сталинска врата

Врата за сталин – да купите или да възстановите

В тази статия ще разгледаме опции за възстановяване или закупуване на врата за сталин?

Следвоенните години навлизат във вътрешната история с изграждането на много висококачествени жилища, наричани „сталин“. Апартаментите разполагат с големи площи, високи тавани и паркет. Прозорците и вратите бяха впечатляващи. Преди щастливите собственици на такива апартаменти по време на ремонта възниква въпросът какво да правят с нестандартните входни врати в сталинска къща. С времето те губят визуалната си привлекателност, но заслужава ли си да ги замените с нови? Възстановете ги или ги заменете със сегашните модерни врати. Това са истински, дървени „врати на Сталин“, направени от бор, дъб или ясен. С плътно крило до 50 мм, височина 220-230 см. Те се вписват перфектно в интериора на стаята. Те добре изолират стаята от шум, тъй като крилото е монолитно. Те имат топлоизолационен ефект. Ако поставите модерна врата, стилът и духът на цялата стая може да бъде нарушен.

Преди да се пристъпи към реставрацията на сталинистката врата, е необходимо да се оцени състоянието на крилото. Процесът е мъчителен и преминава през няколко етапа:

  • премахнете старата врата. Разглобяваме пантите и стъклото, ако има;
  • премахнете боята;
  • премахване на недостатъци и грапавост на повърхността на вратата;
  • шпакловка;
  • пилинг;
  • боядисване;
  • лакиране.

Използваме акрилна боя или лак. Цветът се избира по желание на клиента. Започвайки с класическото бежово, бяло и черно (за екстравагантни жилища), завършващо с лилави, розови и други наситени тонове и нюанси. Ако дизайнът на стаята позволява, можете да състарите изкуствено крилото. По желание покрийте продукта с лак за дърво. Стари панти и дръжки, ако е възможно да се възстановят понеже е, по-добре отколкото са бъдат заменени, колкото повече оригинални части се запазят, толкова по-ценни са. Стъклата са непрозрачни, с шарка или витражи. Крилото може да бъде украсено с дърворезба или орнаменти. Старата каса също се премахва и реставрира.

Back To Top